Wat denk je zelf?

Als coach & trainer heb ik heel veel met denken te maken doordat mensen een totaal verkeerd beeld over denken hebben. En niet alleen een verkeerd beeld over denken is een issue het heeft ook alles te maken hoe mensen over zichzelf denken alvorens ze gaan denken. We hebben het hier dan over de denkstijl van de mens.

Wikipedia:

Denken kan omschreven worden als een innerlijk of 
mentaal proces waarbij een beeld of voorstelling 
(van iets of iemand),herinnering (van iets 
of iemand), of idee (inzicht, begrip, plan) 
wordt gevormd.

Vaak wordt denken met ons geheugen verward.  Het geheugen doet eigenlijk niet meer dan de hoeveelheid feiten die je aangereikt wordt, door onder andere school,  opslaan. Dat is dus niet denken, dat is een proces van de uitoefening van het geheugen.

En het heeft niets met intelligentie te maken dat je niet goed kan denken  – het is omdat je niet werd uitgedaagd om te denken in die omgeving. Wij zijn allemaal producten van onze omgeving of je dat nu leuk vind of niet. De overgrote meerderheid van ons heeft in onze vormende jaren niet geleerd om te denken in onze resultaten. ER WERD VOOR ONS GEDACHT

Als er iets mis gaat in ons leven wijzen wij automatisch naar anderen, naar externe bronnen (mensen, media, etc.) ipv naar onszelf te kijken. Wij hebben immers die keuze gemaakt om iets wel of niet te doen. JIJ BENT 100% VERANTWOORDELIJK VOOR JEZELF, of je dat nu leuk vindt of niet. Het is ons alleen nooit geleerd. Eigenlijk hebben wij allen een liefdevolle verwaarlozing ondergaan.

Als je als kind tegen je ouders inging om jouw mening te uiten werd al snel je mond gesnoerd. Je was dan brutaal en had geen respect. En wat weet jij nu als snotneus, je komt net kijken. En eerlijk is eerlijk ook ik ben daar soms nog debet aan. Een verandering is er niet van de ene op het andere moment, daaraan moet je werken. Happy in Progress.

Het is niet voor niets dat kinderen op dit moment zo “druk” en “dwars” zijn, zij hebben denken ontdekt en mogen er niet mee aan de slag gaan. Krijgen vanuit allerlei kanten regels opgelegd waaraan zij moeten voldoen en owee als ze er iets over zeggen.

Wees eens echt heel eerlijk en kijk eens terug in jouw leven, waar heb jij zelf mogen denken en dat wat je denkt ook mogen uitvoeren? ongeacht wat de consequenties waren. Wat zou er gebeurd zijn als je zelf mocht denken ipv doen wat er gezegd werd.

WAT DENK JE ZELF?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *